CENTRUM SOCIÁLNO-PSYCHOLOGICKEJ PODPORY

18.03.2014 17:24

Pošlime DMS v prospech Centra sociálno-psychologickej podpory. Veľmi jednoducho a rýchlo podporíte dobrú vec.
DMS medzera REUMA na číslo 877
...ľahšie to už nebude, NEVÁHAJTE!
cena jednej DMS 2 €
Ď A K U J E M E !!

 

Liga proti reumatizmu na Slovensku (LPRe SR) sa po zrelej úvahe rozhodla vybudovať poradňu – Centrum sociálno-psychologickej podpory  ľudí s reumatickým ochorením, ktoré by slúžilo aj pre ich rodiny a opatrovateľov. Reuma – často dostáva ľudí s týmto ochorením do situácie, že strácajú možnosť uplatnenia porovnateľného so zdravými, stávajú sa imobilnými alebo potrebujú asistenciu druhej osoby.

Fyzické, spoločenské a ekonomické zmeny, ktoré ochorenie so sebou prináša, u často ešte mladých ľudí, môže pacienta dostať až do depresie.

Väčšina reumatikov zo svojej skúsenosti vie, že život s reumatickým, alebo akýmkoľvek iným chronickým ochorením, je neustále sprevádzaný nielen zdravotnými ťažkosťami, ale aj pocitom frustrácie, menejcennosti alebo neužitočnosti. Obzvlášť ťažké je obdobie krátko po stanovení diagnózy. Človek zrazu vidí všetko v čiernych farbách, má strach z nejasnej budúcnosti, nevie ako ďalej, čo s prácou, na ktorú už jeho sily nestačia, čo s nedostatkom financií, kde a ako hľadať pomoc na úradoch a ako si o pomoc požiadať,...

V tých najťažších chvíľach potrebujú chorí ľudia istotu, že nie sú s problémom sami a potrebujú radu od odborníka – sociálneho pracovníka, ktorý urobí analýzu sociálnej situácie klienta, poskytne sociálno-právne poradenstvo prvého kontaktu, poskytne mu informácie o sociálnych službách, o peňažných príspevkoch na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia, alebo o možnosti požiadať o príspevky v hmotnej či sociálnej núdzi. Medzi najefektívnejšie metódy práce sociálneho pracovníka patrí sociálna terapia, tréning pacientov v komunikačných zručnostiach. K ďalším užitočným metódam sociálnej práce s klientom patrí práca s jednotlivcom, rodinou a komunitou. V zložitých situáciách pomôže aj rozhovor so psychológom, výuka relaxačných techník či rady ergo terapeuta.

Doteraz absenciu pomoci uvedených odborníkov so špecializáciou na sociálnu či psychologickú pomoc suplovalo občianske združenie LPRe SR rôznymi odbornými prednáškami a rekondičnými pobytmi. V tom bude Liga pokračovať aj naďalej v rámci svojej činnosti. No spoločenská objednávka a dopyt po službách odborníkov už budú zabezpečené na jednom mieste aj profesionálmi, ktorí budú poskytovať komplexnú odbornú pomoc.

Na realizáciu Centra sociálno-psychologickej podpory sú potrebné finančné prostriedky. Centrum nie je možné financovať z iných zdrojov – napr. cez zdravotnú poisťovňu alebo zdravotnícke zariadenia, preto sme sa podujali pomôcť centru svojpomocne cez verejnú zbierku.

 Aj na vás sa obraciame s dôverou a prosbou o pomoc. Môžete pomôcť finančne akoukoľvek drobnou sumou, a to vkladom priamo na číslo účtu 3167923951/0200 vo VÚB alebo cez mobil darovacou SMS v tvare:

DMS medzera REUMA na číslo 877

cena jednej SMS je 2,- €

 

 

Veľmi vítaná je aj pomoc propagačná. Prosím, šírte túto informáciu o verejnej zbierka na Centrum sociálno-psychologickej podpory, ktorá veríme že môže výrazne pomôcť v každodennom živote všetkým reumatikom.

V prípade akýchkoľvek otázok nás kontaktujte na: mobil:0917 790 264 alebo e-mail: liga@mojareuma.sk . Ďakujeme dobrovoľným aktivistom, ktorí majú záujem propagovať prípravy na vybudovanie Centra sociálno-psychologickej podpory.